maanantai 2. marraskuuta 2009

Rasistinen lääke kiellettävä

Lääkelaitoksen sivuilta löytyy tietoja kandesartaanivalmisteesta Atacand, jota käytetään sydämen vajaatoiminnan ja vasemman kammion heikentyneen systolisen toiminnan hoitoon ACE:n estäjän lisänä tai jos potilas ei siedä ACE:n estäjiä. Lääkevalmisteesta kerrotaan selosteessa seuraavaa:
Kandesartaani alentaa mustaihoisten verenpainetta heikommin kuin ei-mustaihoisten verenpainetta. Tämän seurauksena mustaihoiset potilaat saattavat tarvita verenpaineen hoitoon normaalia suurempia Atacand-annoksia ja muuta lääkitystä (ks. kohta 5.1 Farmakodynamiikka).

Kohdassa 5.1, Farmakodynamiikka, kerrotaan lisäksi:
Lääkkeet, jotka estävät reniini-angiotensiini-aldosteronijärjestelmän toimintaa, eivät laske mustaihoisten potilaiden (kuuluvat yleensä populaatioon, joilla on alhainen reniinipitoisuus) verenpainetta yhtä tehokkaasti kuin ei-mustien potilaiden.

Varoituksissa mainitaan:
Tätä valmistetta ei tule käyttää potilaille, joilla on harvinainen perinnöllinen galaktoosi-intoleranssi, saamelaisilla esiintyvä laktaasipuutos (nk. ”LAPP-hypolactasia”), tai glukoosi-galaktoosi-imeytymishäiriö.

Edellämainittu lääkevalmiste asettaa mustaihoiset sekä saamelaiset selkeästi heikompaan asemaan. On suorastaan pöyristyttävää, että tällaista rasistista lääkettä saa myydä apteekissa ja lääkärit saavat määrätä sitä potilaille. Ihmettelen, miksei vähemmistövaltuutettu ole jo ryhtynyt toimiin rasistisen lääkevalmisteen kieltämiseksi. Voisiko joku viitseliäs laatia adressit.comiin kandestartaanivalmisteiden välitöntä kieltoa vaativan adressin?

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

5 kommenttia:

Santeri Kyröhonka kirjoitti...

Ei noin tärkeää lääkettä pidä kieltää. Mutta lääkeyhtiö on velvoitettava varmistamaan lääkkeen teho myös vähemmistöillä!

Anonyymi kirjoitti...

Ei lääkettä pidä kieltää, mutta selosteessa oleva rasistinen ilmaus 'mustaihoinen' pitää korvata korrektilla ilmauksella 'maahanmuuttajataustainen'.

Mulukku kirjoitti...

Parahin anonyymi, eihän tuo käy. Eiväthän kaikki mustaihoiset ole maahanmuuttajataustaisia. Miljoonat heistä asuvat edelleen Afrikassa kuten esi-isänsä jo sata tuhatta vuotta, eivätkä ole koskaan muuttaneet toiseen maahan.

Ja termin vaihto ei korjaa lääkkeen rasistisuutta. Onhan se nyt aivan kauheaa, että saa myydä lääkettä joka ei toimi kaikille samalla tavalla, vaan asettaa toiset rotunsa takia heikompaan asemaan :)

Habahoo kirjoitti...

Minulla tuli mieleen tämmöinen juttu.
Onko yhteiskunta tehnyt kaikkensa ettei sikainfluenssa tartu islamin uskoisiin?
Sikahan on tässä uskossa saastainen eläin ja eihän se olisi suotavaa että tulevan työvoimapulan torjujat, joutuvat kohtaamaan tämän saastaisen taudin.
Sehän voi vaikuttaa heidän tulevaan työmotivaatioon.
Hoi kaikki vihreät ja muut kukkahattuhenkilöt. Toimikaa pian. Kohta voi jo lähiö palaa teidän viivyttelyn tähden.

Ai niin. Loppupeleissä kun homma kuitenkin muuttuu luonnollisen lauhdeveden laskemiseksi, se on kuitenkin suomalaisen sikamiehen vika.

hannes kirjoitti...

Tuommoinen rasismi on vallan pökerryttävää. Lisäksi on oletettavaa, että kyseessä olevan lääkkeen kaltaisia on muitakin. Selkeetä rahaylivallan rakenteellista toiseuden syrjintää.

Samoin, kun vain miehiin tehoavia lääkkeitä, miksi tasa-arvoviranomainen ei puutu asiaan?