perjantai 4. tammikuuta 2008

Somaleiden mielenosoitus

Tästä piti avautua jo aiemmin, mutta en joutanut. Perjantaina 28.12.2007 300 somalia osoitti mieltä Etiopiaa vastaan Helsingissä. Että ymmärtäisi mistä on kysymys, pitää tarkastella hieman Somalian historiaa. Maa itsenäistyi vuonan 1960 ja ensimmäinen vallankaappaus tapahtui jo 1969, jonka jälkeen maa alkoi hivuttautua kohti sosialismia. Maa solmi jopa YYA-sopimuksen Neuvostoliiton kanssa. Vallankaappauksesta alkaen maata hallitsi diktaattori Siad Barre vuoteen 1991, kunnes hänet ajettiin maanpakoon. Tämän jälkeen maa on ollut enemmän ja vähemmän kaaoksessa ja valtaa on pitänyt milloin kukakin. Vuonna 2006 islamistit ottivat haltuunsa valtaosan Somaliasta ja julistivat sodan väliaikaista hallitusta ja sitä tukevia maassa olevia Etiopian joukkoja vastaan.

Lainaus Wikipediasta:
Etiopian hallitus on sanonut vetäytyvänsä Somaliasta täysin kun islamistijoukot eivät enää ole uhka Etiopian turvallisuudelle ja ne on tuhottu. Hallitus on myös lisännyt toiseksi tavoitteekseen nostaa väliaikaishallituksen ainoaksi vallanpitäjäksi Somaliassa. Tämä tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että erilaiset sotaklaanit joita on esiintynyt sisällissodan alusta alkaen, saadaan tuhottua.

Toisin sanoen Etiopia ei halua, että Somaliaa hallitsisivat ne sotapäälliköt, jotka sitä ovat viimeiset 15 vuotta hallinneet, mutta eivät myöskään halua, että Somaliasta tulee ääri-islamilainen valtio, koska se ei ymmärrettävästi halua pitää sellaista naapuria.

Suomessa olevat somalialaiset siis menivät taas sankoin joukoin osoittamaan mieltä eduskuntatalon eteen. Ihmettelen, mitä ihmettä tilanteeseen auttaa osoittaa mieltä Suomen eduskunnan edessä? Odottavatko he kenties, että pääministeri Matti Vanhanen tulisi pyytämään anteeksi Etiopian joukkojen läsnäoloa Somaliassa? Joka tapauksessa mielenosoituksesta voi tehdä seuraavat päätelmät: Suomessa olevat somalialaiset haluavat Somaliasta ääri-islamilaisen sharia-lakia noudattavan maan, joka on toki epätodennäköistä, koska tunnetustihan Suomessa oleskelevat muslimit ovat maltillisia eivätkä suinkaan sellaista halua. Toinen vaihtoehto on se, että he vain haluavat, että Somalia pysyy kaaoksessa, ettei ketään - edes vakavista rikoksista tuomittuja - voitaisi sinne vaaralliseen maahan palauttaa.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Linkittämässäsi uutisessa sanotaan seuraavaa:

"Eduskuntatalon luona kokoontunut joukko siirtyi keskustan kautta Yhdysvaltojen lähetystön eteen vaatien Yhdysvaltoja luopumaan Etiopian joukkojen tukemisesta."

Järkeenkäyvää, eikö? Kokoonnutaan paikassa A ja marssitaan paikkaan B samalla saaden asialle huomiota ja palstatilaa.