lauantai 14. kesäkuuta 2008

Formaattiradioiden soittolistoista

Jokainen on varmaan havainnut, että nykyään radiokanavien musiikkitarjonta on melko suppean oloista ja tuntuu siltä, että kaikilla kanavilla on sama soittolista, jossa on ehkä parikymmentä kappaletta. Kaikkihan tietävät sen, ettei radiojuontajilla ole juurikaan sanavaltaa siihen, mitä soitetaan, vaan musiikkivalinnoista päättää joku muu taho. Soittolistojen lyhyyden tuntua tuo esimerkiksi se, että usein se kappale, joka jää radiossa soimaan kun jättää auton parkkiin aamulla, soi taas kun iltapäivällä koittaa kotiinlähdön aika. Tai jos vaihtaa radiosta kanavaa, sama kappale soi toisellakin kanavalla. Tai jos radiokanavalla on "toivekonsertti", niin tuntuu että soittajat tai muilla keinoin toivomuksia tehneet valitaan sillä perusteella, että läpi päästetään vain ne toivekappaleet, jotka olisivat muutenkin soittolistalla. Kuuntelijoiden aliarvioimisen tuntua siis.

Päätin ottaa asiasta selvää ovatko listat todellakin niin lyhyitä ja lokitin viikon ajan erästä suurta kaupallista kanavaa. Nykyään tieto on automaattisesti netistä kaivettavissa varsin yksinkertaisin toimenpitein. Tulos yllätti, että kappalelista oli niinkin pitkä kuin oli, sillä se oikeasti tuntuu lyhemmältä. Toki asiaan voi vaikuttaa sekin, että kun soitetaan saman artistin eri kappaleita jossain määrin, ei itse muista mikä niistä soi ja siksi sama tuntuu soivan älyttömän usein. Monet artistit ovat myös keskenään niin samanlaisia, joka turruttaa sekin.

Aikavälillä la 7.6. klo 0.00 - la 14.6. klo 0.00 soitettiin 443 eri kappaletta. Sellaisia kappaleita, joita soitettiin vain kerran oli 137, kaksi kertaa soitettuja oli 89 ja kolme kertaa soitettuja 52. Eniten soitettu Vincentin Miss Blue on soitettu 42 kertaa, eli keskimäärin 6 kertaa vuorokaudessa. Määrä myös pitää täysin paikkansa, sillä kyseinen kappale on soitettu jokaisena vuorokautena täsmälleen 6 kertaa. Se on tosin poikkeuksellisen säännöllistä, sillä muiden top 10:ssa olevien kappaleiden kohdalla on vaihtelua eri vuorokausien soittomäärissä.

TOP 10 kappaleet

42 Vincent - Miss Blue
41 Jani Wickholm - Kaveri
40 Jenni Vartiainen - Mustaa kahvia
39 Negative - Won't let go
33 Mariko - Time has come
33 Kristiina Brask - Pilvet valmiina
32 Lauri Tähkä & Elonkerjuu - Reikäinen taivas
32 Colbie Caillat - Bubbly
30 Madonna - 4 minutes
20 Stella - Suden silmät

TOP 10 artistit - Suluissa kuinka monta eri ko. artistin kappaletta soitettiin.

57 (6) Madonna
45 (4) Jani Wickholm
44 (3) Jenni Vartiainen
42 (1) Vincent
42 (5) Lauri Tähkä & Elonkerjuu
40 (2) Negative
37 (2) Mariko
37 (8) Bon Jovi
36 (2) Kristiina Brask
34 (10) Yö

Eniten kaupallisille radiokanaville merkitsevät prime time kuuntelijat. Veijo Googlelta sain ristiriitaista tietoa siitä mikä lasketaan Suomessa radion prime timeksi, mutta arvelin sen olevan klo 7-19. Klo 7-19 välisenä aikana soitettiin 246 eri kappaletta. Listat eroavat ympärivuorokautisista jonkin verran:

TOP 10 klo 7-19

21 Vincent - Miss Blue
20 Jenni Vartiainen - Mustaa kahvia
20 Jani Wickholm - Kaveri
19 Negative - Won't let go
17 Kristiina Brask - Pilvet valmiina
16 Mariko - Time has come
16 Colbie Caillat - Bubbly
15 Madonna - 4 minutes
15 Lauri Tähkä & Elonkerjuu - Reikäinen taivas
9 Sielun Veljet - Peltirumpu

TOP 10 artistit klo 7-19

26 (5) Madonna
22 (3) Jani Wickholm
21 (1) Vincent
20 (2) Negative
20 (1) Jenni Vartiainen
19 (2) Kristiina Brask
18 (7) Tiktak
18 (2) Mariko
17 (3) Lauri Tähkä & Elonkerjuu
17 (5) Bon Jovi

Sellainen tapaus tällä kertaa. Saatte itse arvata, mikä radiokanava oli kyseessä. Asialla ei tosin ole juurikaan väliä, sillä kaupalliset radiokanavat ovat kuitenkin tarjonnaltaan hyvin samankaltaisia paria poikkeusta lukuunottamatta.

UPDATE 18.6.

Minulta pyydettiin, josko laittaisin top 10:t vielä myös ns. non primetimesta. Listat eivät paljoa eroa, mutta kuitenkin aikavälillä 19-07 soineet ovat tässä:

21 Vincent - Miss Blue
21 Jani Wickholm - Kaveri
20 Negative - Won't let go
20 Jenni Vartiainen - Mustaa kahvia
17 Mariko - Time has come
17 Lauri Tähkä & elonkerjuu - Reikäinen taivas
16 Kristiina Brask - Pilvet valmiina
16 Colbie Caillat - Bubbly
15 Madonna - 4 minutes
14 Katri Ylander - Unta

Ja artistien TOP 10 klo 19-07

31 (6) Madonna
25 (5) Lauri Tähkä & Elonkerjuu
24 (3) Jenni Vartiainen
23 (3) Jani Wickholm
21 (1) Vincent
21 (7) Celine Dion
20 (1) Negative
20 (8) Bon Jovi
19 (2) Mariko
19 (3) Katri Ylander

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

7 kommenttia:

Poropoliisi kirjoitti...

Öh, olisiko radio nova?

Mulukku kirjoitti...

Poropoliisi, arvasit oikein. Aivan kuten eräs luonnollinen henkilö Toppilastakin arvasi IRC:n puolella.

Nova osui valinnaksi, koska automaattisen lokituksen pystyi tekemään muutaman rivin shell-skriptillä muutamassa minuutissa.

Habahoo kirjoitti...

Meikäläinen on havainnut sen että jos tuntuu elo mukavalta niin käännä radio Novalle niin kohta vituttaa.Yleensä viisi minuuttia riittää. Välillä tuntuu että siellä soi samat kappaleet kuin silloin kun kun kyseinen kanava aloitti. Ja sitten vielä kehuvat niissä välispiikeissä että soittavat parhaita uutuuksia ja parhaita klassikoita. AARRRRGGGHHH että Nova on syvältä.

Anonyymi kirjoitti...

Meleko hämmentävä lista, kun tuosta TOP-10 listasta en ainakaan nimen perusteella osannut tunnistaa ainuttakaan biisiä, ja tuosta jälkimmäisestä TOP-10:stäkin ainoastaan yhden. Näin äkkiä vois kuvitella noiden olevan tarttunut paremmin mieleen - pitäis vissiin lisätä soittokertoja ;)

tekstiurakoitsija kirjoitti...

Terve! Hyvää tutkivaa journalismia tämä. Oikeastaan kaipailinkin juuri tällaista artikkelia.

Vaikutelma saman biisin toistumisesta kokoajan syntynee juuri siitä että ihmiset useimmin kuuntelevat radiota samaan kellonaikaan, jolloin myös samat ohjelmat menevät, ja siitä että suuri osa biiseistä on kuultu jo aiemmin, kun oikeita uutuuksia soitetaan vähän ja usein vielä niin että samaan aikaan kuin toisetkin radiot niitä soittavat.

tekstiurakoitsija kirjoitti...

Lisäsin tän artikkelin BlogiSpottiin!

hpguru kirjoitti...

Lukemattakin vastausta arvasi, että on Radio Nova takana. Ohut taajuus on tämä Radio Nova.