tiistai 27. lokakuuta 2009

White flight on toteutunut

Ennustettavissa ollut ilmiö on nyt todellisuutta ja noteerattu myös valtamediassa. Ne suomalaiset, joilla suinkin on varaa ja mahdollisuus, muuttavat pois maahanmuuttajalähiöistä, joiden koulut ovat ongelmapesäkkeitä. Suomessa ei vielä olla esimerkiksi Saksan tilanteessa, mutta merkit ovat selvät mihin suuntaan ollaan menossa. Jonkinlaista esimakua on jo havaittu esimerkiksi Helsingin Myllypurossa vuosi sitten. Kannattaa lukea Pia Lumpeen kymmenen vuotta sitten tekemä pro gradu-tutkielma aiheesta maahanmuuttajaoppilaan integraatio yleisopetukseen ja etenkin sen luku 4. Merkit tulevasta ovat olleet vahvat jo silloin.

HS kirjoitti tänään aiheesta tyylilleen uskollisena otsikolla "Valkoisten pako" on uhka myös Helsingin kouluissa. Suurempana ongelmana koetaan se, että kantasuomalaiset pakenevat kuin se, että maahanmuuttajaoppilaat aiheuttavat ongelmia, joista pako johtuu. White flightiä käsitellään uhkana, joka se toki gettoutumismielessä onkin, mutta asiasta syyllistetään nimenomaan poismuuttavat suomalaiset.
Harva vanhempi kuitenkaan tunnustaa, että haluaa lapsensa kouluun, jossa maahanmuuttajia on vähemmän. Vanhemmat keksivätkin peitetarinoita esimerkiksi siitä, että lapsi halutaan vaikkapa erityislahjakkaiden kouluun.

On surullista, että rasistileiman pelko on nykyään niin voimakas, että vanhempien on keksittävä peitetarinoita välttyäkseen siltä. Kuitenkin taustalla on yksinkertaisesti vain vanhempien halu suojella jälkeläisiään, joka on täysin luonnollista toimintaa niin ihmiseltä kuin muiltakin nisäkkäiltä. Jos koulu ja/tai asuinalue on väkivaltainen monikulttuurihelvetti eikä asiaan voi muuten vaikuttaa, jää ainoaksi vaihtoehdoksi poismuutto.

Helsinki on kymmenen vuoden ajan jakanut syrjäytymisen estorahaa niille alueille, joille huono-osaisuus keskittyy. Eniten ylimääräistä tukea saavat Itä-Helsingin lähiöt. Alueen kouluissa on maahanmuuttajien lisäksi paljon syrjäytymisvaarassa olevia kantasuomalaisten lapsia.

Tänä vuonna Helsingin erityisrahapotti on puolitoista miljoonaa euroa. Lisärahaa saa noin kolmekymmentä koulua Helsingin hieman yli sadasta koulusta.

Haluaisin kysyä, että mitä tämän rahan syytäminen on asiaan auttanut? Ei nähtävästi mitään. Pitäisikö syytää vielä enemmän veronmaksajien rahaa tuohon pohjattomaan kaivoon?

Kenties karuin kohta Hesarin jutussa on koulutoimenjohtaja Rauno Jarnilan kommentti:
Jotain pitäisi tehdä sen [white flight -ilmiön] kehityksen estämiseksi.

Eikö ennemmin olisi syytä puuttua itse ongelmaan ja pysäyttää sen paheneminen sen sijaan, että yritetään estää vain oireita? Jarnilan kommentti suorastaan löyhkää Neuvostoliitolta, jossa muuttaminen ei ollut vapaata. Nykyisellä kehityksellä Neuvostoliiton meininki tulee olemaan maahanmuuton ankaralle rajoittamiselle ainoa vaihtoehto, mikäli gettoutuminen ja white flight halutaan pysäyttää. Suomessa on ollut muuttovapaus tsaari Aleksanteri II:n myöntämänä vuodesta 1879. Edelleen tänä päivänä Suomen perustuslain 2. luvun 9§ alkaa:
Suomen kansalaisella ja maassa laillisesti oleskelevalla ulkomaalaisella on vapaus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa.

Valitettavasti perustuslaki ei ole viime aikoina ollut esteenä esimerkiksi kansalaisten yksityiselämän suojan heikentämiselle eikä sananvapauden ja muiden vapauksien rajoittamiselle. Pelonsekaisin tuntein jään odottamaan mitä tästäkin vielä seuraa. Toivon hartaasti, että järki voittaa sen sijaan, että Euroopassa alkaa syttyä uusia sisällissotia.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

1 kommentti:

Yrjöperskeles kirjoitti...

Hyvin kirjoitettu ikävästä asiasta. Poliittinen eliittimme ei varmaankaan sisällissotaa pelkää. Hommahan on heillä niin hyvin hallussa.

Viimeisenä varmistuksenaanhan heillä on puolustusvoimat, joka varmaan tarvittaessa tukahduttaa rasistisen liikehdinnän. Kenraalitaso ehkä saattaisi laittaakin joukkoja kadulle suomalaisia vastaan. Mutta majuri- ja kapteenitaso ei. Ja ilman heitä ei joukot liiku minnekään.

Ehkä turhaa tuumintaa, mutta nykyinen poliittinen johtomme on onnistunut tuomaan meille ongelman, josta tavallinen kansalainen ei joskus 25 vuotta sitten ollut edes kuullutkaan, ja syyllistää asiasta sitä tavallista kansalaista. Jossain vaiheessa pinna palaa.