sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Mikä ihmeen vähemmistötausta?

Kolme pävää sitten STT:ltä putkahti tiedotusvälineisiin uutinen, jossa kerrottiin sadan lapsen olevan kadoksissa Oslon kouluista. Jutussa sanottiin:
"Useimmat heistä ovat todennäköisesti ulkomailla koraanikouluissa tai armeijan ylläpitämissä oppilaitoksissa. Sanomalehti Dagavisenin selvityksen mukaan kadoksissa on 101 lasta, joista lähes kaikilla on vähemmistötausta."

Silmiin pisti uusi hieno poliittisesti korrekti termi, jota käytettiin vielä toisenkin kerran:
Oslon seudun 144 peruskoulussa on 50000 oppilasta. Heistä 18000:lla on vähemmistötausta.

Voi elämän kevät! Mikä ihmeen vähemmistötausta?!

Norjassa on toki monia vähemmistöjä. Esimerkiksi homoja. Vuodesta 2002 lähtien Norjassa on rekisteröityneessä parisuhteessa oleva homo voinut adoptoida parinsa lapsen. Ovatkohan norjalaiset homoparit nyt ruvenneet lähettämään lapsiaan koraanikouluihin? Norjassa on myös pieni suomenkielinen vähemmistö sekä noin 20000 saamelaista. Ovatkohan he kenties lähettäneet lapsensa koraanikouluun tai armeijan oppilaitoksiin? Entä kasvissyöjät? Kasvissyöjät ovat varmasti vähemmistö kalastusperinteikkäässä Norjassa. Ovatkohan monetkin kasvissyöjät lähettäneet lapsiaan koraanikouluihin? Tupakoitsijat ovat oletettavasti kalliin tupakan Norjassa jo nykyään vähemmistö, kuten muuallakin Euroopassa. Kuinkahan monet norjalaiset tupakoitsijat ovat lähettäneet lapsensa koraanikouluihin? Norjassa on myös muutamia uskonnollisia vähemmistöjä, kuten esimerkiksi pieni roomalaiskatolinen vähemmistö. Ehkäpä he ovat lähettäneet lapsensa koraanikouluihin?

Mikäli kehitys jatkuu samanlaisena, muutaman kymmenen vuoden kuluessa ainakin Hollannissa tuolle termille tulee oikeasti käyttöä. Termillä voidaan silloin nimittää etnistä hollantilaista. Nykyään muslimit eivät enää ole Hollannissa vähemmistö alle 15-vuotiaiden keskuudessa, vaan he ovat jo enemmistö. Kun he kasvavat aikuisiksi ja tekevät lapsia, jäävät jossain vaiheessa etniset hollantilaiset ei-muslimit vähemmistöksi omassa maassaan. Eikä tuo Oslon 36% "vähemmistötausta" (norjaksi minoritetsbakgrunn) koululaisten keskuudessa kuulosta sekään kovin vähältä. Ehkäpä tuo toimittajien keksimä uusi "hieno" termi onkin vain vinkkiä tulevasta, tai sitten taas kerran poliittinen korrektius ylittää roimasti terveen järjen rajat.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

Ei kommentteja: