sunnuntai 23. syyskuuta 2007

Rehabilitoikaa neekeri!

Vielä 1980-luvulla neekeri oli täysin neutraali, korrekti ja vivahteeton sana suomen kielessä. Se ei sisältänyt mitään rasistista latausta ja sana oli käytössä jopa aapisessa sekä koulujen seinillä. Aiempina vuosikymmeninä sana oli myös yleisesti käytössä tuotemerkeissä. Mm. Hellas myi Neekeri-Jenkkiä ja Sarvis Oy Neekeri-kenkävoidetta.

Vuonna 1991 diktaattori Mohammed Siad Barren diktatuuri kaatui Somaliassa ja maa ajautui kaaokseen. Ainakin diktaattorin joukkoihin kuuluneet miehet joutuivat pakoon, ja heistä osa tuli myös Suomeen, kuten me kaikki tiedämme. Myöhemmin useimpien perheet seurasivat perässä. Suomeen oli tullut ensimmäinen suurempi neekerivähemmistö, sillä tätä ennen afrikkalaisia oli Suomessa oleskellut lähinnä vain satunnaisia opiskelijoita tai suomalaisen naisen kanssa avioliiton solmineita.

Sosiaalitantat olivat onnensa kukkuloilla, kun saivat yhtäkkiä tuhansia hädänalaisia ihmisiä paapottavakseen. Sosiaalitantat ja muut yliymmärtäjät saivat näin tuntea itsensä tärkeiksi ja hyviksi ihmisiksi. Sitten joku yliviisas tiedostava ja suvaitsevainen sosiaalitantta sai päähänsä, että siihen saakka täysin neutraali sana "neekeri" onkin loukkaava ja alkoi tuoda julki tätä ajatusta, joka otettiinkin vastaan mediassa ja muualla sen kummemmin mukisematta. Somalialaisille opetettiin, että sana on loukkaava ja rasistinen. Näin olikin helppo todistella kaikkia suomalaisia rasisteiksi, koska kaikkihan sanaa tietenkin käyttivät, koska eihän siinä ollut mitään pahaa.

On turha väittää, että sanan loukkaavaksi kokeminen olisi lähtöisin somalialaisilta, koska eiväthän he voineet itselleen uudesta vieraasta kielestä tietää mikä sana on loukkaava ja mikä ei. Jos heille olisi kerrottu, että sana tarkoittaa yksinkertaisesti vain afrikkalaisperäistä ihmistä, jolla on tyypillisesti tummanruskea iho, musta kihara tukka ja paksuhkot huulet, ei asiassa olisi ollut mitään ihmeellistä. Voisimme puhua edelleen vapautuneesti neekereistä. Sanasta saa toki halutessaan loukkaavan samalla tavalla kuin vaikka sanasta "savolainen", jos sana lausutaan sopivalla äänenpainolla ja lisämäärein, kuten esimerkiksi "vitun savolainen". Tuttavani sanoo afrikkalaista vaimoaan neekeriksi, eikä todellakaan loukkaavassa tarkoituksessa. Urpo Leppänenkin sanoi aikoinaan Anaa neekeriksi.

Ainakin aluksi neekerille määriteltiin korvaavaksi sanaksi "musta". Hullua sinänsä, koska tuo sana kiinnittää nimenomaan huomion henkilön ihonväriin, joka ei esimerkiksi somalialaisten kohdalla edes pidä paikkaansa. Hehän ovat pikemminkin suklaanruskeita. Myös esimerkiksi intialaiset ovat ihonväriltään aivan yhtä tummia. Enkä minäkään ole valkoinen sanan varsinaisessa merkityksessä. Jos olisin valkoinen, olisin silloin todennäköisesti kuollut ja veren pakeneminen olisi saanut ihon valkoiseksi.

Yleisesti joka paikassa ollaan sitä mieltä, ettei ihmisiä saisi luokitella ihonvärin perusteella. Poliittisesti korrektissa kielessä pitäisi kuitenkin käyttää nimenomaan ihonväriä osoittavaa sanaa. Vivahteettomia ihonväriin puuttumattomia sanoja olisivat esimerkiksi neekeri, eskimo ja intiaani. Poliittisen korrektiuden nimissä on keksitty kaikkia vielä hullumpia ilmaisuja ja ruvettu jopa kieltämään afrikkalaisen näköisten ihmisten kuvat tuotepakkauksissa, kuten lakritsikääreissä. Mopo on niinsanotusti karannut käsistä ja pahemman kerran. Virhettä lienee enää mahdoton korjata, mutta aion itse puhua jatkossakin neekereistä. Jos se on jonkun mielestä rasistista, niin antaa sitten olla. Sellaisen tiukkapipon mielipiteistä en välitä muutenkaan pätkän vertaa, olipa hänen ihonvärinsä sitten mikä tahansa. Minä kun en välitä kenenkään ihonväristä, toisin kuin kaiken maailman suvaitsevaiset tiedostajat, jotka tekevät asiasta jatkuvasti niin suuren numeron.


PS. Kävin muuten pari tuntia sitten etniseen vähemmistöön kuuluvien henkilöiden pyörittämässä pizzeriassa. Syön muutenkin etnisissä ravintoloissa monta kertaa viikossa. Jos olisin rasisti, en sitä varmasti tekisi. Yhtään somalialaista ravintolaa en vain ole pääkaupunkiseudulla havainnut. Sellaisenkin voisin ihan hyvin testata.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Eiiii-men!

Totesipa myös Arvi "Suomen luotetuin mies" Lindkin vuonna 1996, että neekeri on ihan normaali suomen kielen sana. Lähdekin mulla on kyllä tallessa, mutta pääsen siihen käsiksi vasta kuukauden päästä.

Dr. Doctor kirjoitti...

Kaikesta samaa mieltä, kansakoulun opettaja sanoi aina, että neekereitä ei saa haukkua mustiksi.

Mutta sullakin on lapsia, neekeri sana on nykyisin semmoinen pommi hiekkalaatikolla, tarhassa tai koulussa. Lasten tähden, tämä taistelu on hävitty.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä se on mun mielestäni niin, että neekeri on oikea suomen kielen sana. Sanokoot ihan mitä tahansa sossutantat.

Anonyymi kirjoitti...

en itse näe neekeri sanassa kyllä mitään rasistista. ennemmin musta on on haukkuma sana kun se kerran viittaa ihonväriin.

Anonyymi kirjoitti...

Neekeri oli hyväksyttävä sana vielä 1990-luvullakin, mm. käydessäni peruskoulun ala-astetta opettaja kertoi Afrikassa asuvan neekereitä. Käytiin jopa luokan kanssa tapaamassa kahta sambialaista vaihto-opiskelijaa, ja vierailua pohjustavalla oppitunnilla opetettiin neekereiden olevan aivan samanlaisia ihmisiä kuin valkoiset, intiaanit ja aasialaiset. Neekeri-sana kriminalisoitiin peruskouluissa muistaakseni vasta hieman ennen vuosituhannen vaihdetta, olisiko ollut 1997 tai 98.

Kuten jo kirjoititkin, termi "mustaihoinen" käsittää neekereiden lisäksi myös esim. aboriginaalit ja maorit; nykyään käytettävä "oikea ja korrekti" sana eli tummaihoinen taasen pitää sisällään käytännössä kaikki eteläisen pallonpuoliskon asukkaat, ainakin näin skandinaavisesta näkökulmasta: monet pitävät jo Välimeren maiden (etenkin Italia, Kreikka ja Turkki) asukkaita "tummaihoisina".

Eikös eskimokin ole nykyään jokin "inuiitti" tai sellainen?

Anonyymi kirjoitti...

Eskimot ovat aina olleet inuiitteja, "eskimo" kun oli alkujaankin joidenkin etelämpänä asuvien intiaanien inuiiteista käyttämä lempinimi/haukkumasana jonka ne tietysti opettivat valkoisille. Siinä ei ole niinkään kyse poliittisesta korrektiudesta kuin siitä että puhutaan asiasta sen oikealla nimellä.

Sen sijaan neekerin oikea nimi on neekeri, tai jos halutaan olla tieteellisen tarkkoja niin negridi (biologien hyväksymät todelliset ihmisroduthan ovat euripidi, mongolidi, australopidi ja negridi).

Anonyymi kirjoitti...

Siinä tekstissä ollaan kyllä väärässä, etteikö neekeri, joka todennäköisesti tulee sanasta negre viittaa väriin. Monissa kielissä sana negre tai vastaava tarkoittaa nimenomaan mustaa.

Anonyymi kirjoitti...

Eskimoista: Eskimot ovat ryhmä sukulaiskansoja, jotka asustavat Amerikan mantereen pohjoisosissa ja Grönlannissa ja puhuvat useita eri kieliä. Heillä ei ole omaa "kansaansa" kuvailevaa sanaa ollenkaan, vaan he ovat yksinkertaisesti "ihmisiä", Grönlanninkielessä INUK, monikko INUIT. Nimitys "eskimo" on todellakin erään pohjoisen intiaaniheimon käyttämä nimitys, ja tarkoittaa "kansaa, joka puhuu käsittämätöntä kieltä".
Jotkut Grönlannin eskimot ovat haluneet itseään kutsuttavan inuiiteiksi, mutta mm ei kieltä puhuvia Kanadan eskimoita ei asia innosta.

Anonyymi kirjoitti...

Eikö yleensä ne ihmiset päätä sanoista jotka kohdistuvat heihin, että onko se loukkaava vai ei. Ei minuakaan loukkaa jos joku nyt vaikka homoksi haukkuu, mutta homo voisi olla eri mieltä.