keskiviikko 5. syyskuuta 2007

Miten kirjoitetaan "halal"?

Eipä mennyt sitten kuin yksi päivä Tanskan terroristipidätyksistä, kun Saksasta kiiri vastaava uutinen lentokenttäiskun suunnittelusta. Miksiköhän en ollut lainkaan yllättynyt uutisesta? Onneksi vaaraa samanlaisesta ei edelleenkään ole lintukoto-Suomessamme, koska tännehän todellakin valikoituu ainoastaan maltillisia muslimeja, eikä missään tapauksessa noita yksittäisiä ääriaineksia.

Täällä on sen sijaan maahanmuuttajanaisilla vaikeuksia jokapäiväisessä elämässä lukutaidon puutteen vuoksi. Tästä asiasta uutisoi sanomalehti Kaleva verkkosivuillaan. Jutussa pisti erityisesti silmään kohta, jossa todettiin: "Kurssilaisten taidoissa on isoja eroja. Yksi ymmärtää vasta kolmen vuoden opettelun jälkeen äänteiden ja kirjaimien yhteyden, toisella taas on ryhmään tullessa jo suoritettuna työministeriön intensiivikurssi". Ymmärrän toki, että he voivat olla sellaisesta maasta, jossa naiset eivät saa käydä koulua ja sen, että aikuiselle oppiminen on vaikeampaa kuin lapselle. Silti jäin miettimään, miten heikkolahjainen pitää ihmisen oikeasti olla, ettei kolmessa vuodessa opi ymmärtämään kirjainten ja äänteiden yhteyttä? Normaaliälyinen n. 7-vuotias lapsi älyää sen kuitenkin viimeistään muutaman ensimmäisen kouluviikkonsa aikana.

Näin jokunen päivä sitten Matinkylässä espoolaisen halal-lihaa myyvän yrityksen auton, joka innoitti surffailemaan kyseisen yrityksen verkkosivuille. Sivuilla kerrotaan, että naudan, kanan ja lampaanlihan nauttiminen on islamilaisille sallittua, jos teurastuksessa on noudatettu islamilaisten teurastussääntöjä. Sääntö on seuraava: teuraseläimen pää käännetään kohti Mekkaa, eläimen kaulavaltimo viilletään auki ja samanaikaisesti lausutaan taikasanat "Bismillah-Allah-hu-Akbar". Eläimen annetaan valua kuiviin. Em. tavalla teurastetusta lihasta tulee ”halal” eli sallittua. Olin ihmeissäni. Onko tuollainen raaka teurastustapa oikeasti muka Suomessa laillinen? Missä ihmeessä ovat eläinaktivistit nyt, kun heitä ihan oikeasti tarvittaisiin? Ai niin tietysti, "vapauttelemassa" varsin hyvissä oloisssa eläviä turkiseläimiä. Mitä siitä, jos muutama lammas tapetaan viiltämällä brutaalisti kurkku auki ja antamalla eläimen kuolla verenhukkaan, kunhan söpöt minkit pääsevät "vapauteen", josta ne tosin hipsivät takaisin häkkeihinsä heti kun nälkä alkaa kurnia vatsassa.

Tänään alkuillasta eksyin sivulle osoitteessa http://www.vapaaliikkuvuus.net/. Sivuston jutut vetivät minut hetkeksi hiljaiseksi kunnes ihmettelin vain ääneen, että (anteeksi alatyylinen ilmaus) mistä v*tusta noita täysin irti reaalimaailmasta olevia überymmärtäjiä oikein sikiää? Tuon porukan mielestä esimerkiksi taannoin kiinniotetun ruandalaisen kansanmurhaajapapin tapaus on vain osoitus ulkomaalaisviraston mielivallasta. Nyt en taas ymmärrä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa

2 kommenttia:

Dr. Doctor kirjoitti...

http://www.dilbert.com/comics/dilbert/archive/images/dilbert2002715870905.gif

Anonyymi kirjoitti...

Tuota, eihän kaulavaltimon aukaisu oikeasti ole mikään brutaali teloitustapa. Se ei automaattisesta oletuksesta huolimatta aiheuta eläimelle suurta kipua ja se vain menettää tajuntansa hetken kuluttua. Se ei ole paljon sen kummempi kuin eläinlääkärin suorittama lopetus nukutusaineen yliannoksella tai myrkyllä, jota käytetään esim. koirien lopettamiseen.